Povratak na glavni izbornik
 
 


Silva Kalčić: SVIJET PREMA LABIRINTU
Martina Petranović: Kamilo Tompa i kazalište
Keramika i suvremena umjetnost
Vida Tućan, monografija
Lazer Rok Lumezi: Bijeli prsten
Martina Petranović: Od kostima do kostimografije
Spomen knjiga Jasenki Pavliša
Katalog 49. zagrebačkog salona
Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj
Guido Quien: PRIČE O STVARIMA
Werner Knoedgen: NEMOGUĆI TEATAR
Marina Baričević: Blanka Dužanec
Zagrebačka škola karikature - Ni moda ni doktrina
Drago Turina scenograf
Guido Quien: PRIBLIŽEN POGLED
Katalozi ZGRAF 11 i EduZgraf, 2012.
Peter Weitzner: Teatar objekta
Ivanka Reberski: «Ljerka Njerš»
Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije
Katalog 46. zagrebačkog salona
Monografija ULUPUH-a
Fedor Kritovac: Otkrivanje grada
Katalozi svjetskog trijenala male keramike 1-5
Katalog ZGRAF-a 10
Ruta Knežević: Kostimi
Marina Baričević: Stella Skopal
Emil Benčić: Od znatiželje do iskustva
Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj
Marina Baričević: BRANKA FRANGEŠ HEGEDUŠIĆ
Katalog hrvatskih ilustratora
Katalog izložbe hrvatske ilustracije za djecu i mlade
prethodna izdanja


Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

Anketa
Da li često posjećujete stranice ULUPUHa?
Da, svaki dan
Ponekad
Rijetko
Nikada, danas sam prvi puta
Pogledajte rezultate glasanja 


Vida Tućan, monografijaVida Tućan, monografija

Izdavači: ULUPUH i Radionica Otvorena vrata Split
Urednica: Snješka Knežević
Oblikovanje knjige: Denka Marinković
Priprema za tisak: Bruno Adamović i Srećko Škrinjarić
Tisak: Tiskara Zelina, listopad 2016.
ISBN: 978-953-327-113-2
252 strane, meki uvez
Maloprodajna cijena knjige: 300,00 kn

Vida Tućan (1938.-2014.), tekstilna umjetnica, scenografkinja i kostimografkinja, publicistkinja i aktivistica za ljudska prava, u svojem se umjetničkom radu okušala u više disciplina i potvrdila u mnogim izrazima. Kompleksnost i sadržajnost opusa Vide Tućan gotovo i nije spoznata u našoj javnosti, zato što se uvijek kretala u različitim krugovima među kojima postoji tek labava interesna spona, a i stoga što se dio njezine kreativne djelatnosti svodio na jednokratne forme (akcija, performansa, neohepenig...). Stoga se monografija Snješke Knežević pokazala kao idealna forma koja objedinjuje sve što je proizvela i što je predstavlja kao umjetnicu, intelektualku i aktivistkinju. Kreirala je više desetaka kostimografija za kazalište, film i televiziju, pripremila više desetaka samostalnih izložaba, revija, instalacija i hepeninga u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u nizu žiriranih samostalnih i skupnih izložaba te prezentacija mode, a od 1989. angažira se u udrugama civilnog društva. Od 1991. se posvećuje humanitarnom radu s izbjeglicama i prognanicima te osniva udrugu „Otvorena vrata“, koja postaje poticajno utočište beznadnima jer im je nudila radost stvaranja u zajedništvu. Uminućem rata njezino se djelovanje povuklo u mirniji tok: umjetnosti, komunikacije i edukacije. Vida seli u Split, a od otočića Vrnika postepeno stvara kulturni fokus pa su, u tradicionalnoj i stereotipnoj kulturnoj ponudi Dalmacije, vrnička ljeta postala čudo, znatnog dosega i poruke. Autori i autorice tekstova i ilustracija u monografiji pripadaju raznovrsnim svjetovima kroz koje se je Vida u životu kretala. Neki su reportažni, neki sentimentalni i osobni, neki recenzentski, neki pronicljivi i intelektualni, neki aktivističke, ili političke reminiscencije. Neki foto prilozi bilježe kronologiju i životne situacije, ali većina su vrhunsko fotografsko djelo domaćih umjetnika fotografije. Monografija bi bila nepotpuna da nije uključila i Vidine vlastite tekstove, pisma prijateljima, medijima, kćeri, nepoznatima i potrebitima.... Njeno je djelo "pohvala ruci", kako to kaže autorica monografije, Snješka Knežević, ali i pohvala suvremenosti, imaginaciji, avanturi i eksperimentu.

Vida Tućan rođena je 1938. u Zagrebu, gdje je polazila osnovnu školu i gimnaziju, studirala arhitekturu i fizičku kulturu te 1965. diplomirala na Fakultetu za fizičku kulturu. U doba studija počela je izrađivati kostime za zagrebačka kazališta i izlagati kreacije odjeće. Nakon prve samostalne izložbe 1971. u Zagrebu primljena je u ULUPUH. Od 1972. živi u radnoj, kasnije bračnoj zajednici s redateljem i književnikom Vančom Kljakovićem s kojim surađuje u kazališnim, televizijskim i filmskim projektima kao kostimografkinja i scenografkinja (filmovi Buža, Marjuča ili smrt, Giovanni i dr).
Pripremila je više desetaka samostalnih izložaba, revija, hepeninga i performansa u zemlji i inozemstvu, sudjelovala u nizu skupnih izložaba i revija. Od 1991. živi u Splitu, gdje svoj rad mahom veže uz Gradsko kazalište mladih, osmišljavajući kostime za niz predstava (Kazališni sat, Ljubovnici, Mali libar Marka Uvodića, U očekivanju Godota, Teštamenat, Deus ex machina, Čovik, zvir i kripost i d.). Dio radnog i kreativnog života provodi na otoku Vrniku kraj Korčule.
Preminula je u Splitu, 23. studenog 2014. godine, u 77. godini. In Memoriam Vidi Tućan dostupan je OVDJE

Knjiga je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Grada Splita te brojnih donatora: Srpsko narodno vijeće, Vera i Norman Sartorius, Nada Polić, Katja i Andro Pavičić, Dubravka i Željko Belas.

Knjiga je promovirana početkom 2017. godine u Splitu i Zagrebu – u Splitu 17. veljače, u Kinoteci Zlatna vrata, u Zagrebu 23. ožujka, u .Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.Datum održavanja: 1.12.2016. / Autor teksta: ULUPUH
 

 

 
 
premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.
Air Force 1 07 Schuhe,Air Force 1 Flyknit Schuhe,Nike Air Force 1 Mid 07,Nike Huarache Herren Schuhe,Air Jordan Sky High OG Schuhe,Nike Air Max 1 Ultra SE Schuhe