Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

  

 

Paradigma kostima/figure u teatru objektaParadigma kostima/figure u teatru objekta

autorice: Krune Tarle i Ivane Bakal

TTF galerija
Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet
Prilaz baruna Filipovića 28 a, Zagreb

4.11. - 12.11.2016.


Projekt "Paradigma kostima/figure u teatru objekta" ima za cilj istražiti međuodnos likovne umjetnosti i kazališta, koji je izvršio presudan utjecaj na obje discipline. Projekt je zamišljen kao sinteza likovnog i kazališnog, teorijskog i praktičnog pristupa temi odnosa lutke/kostima/objekta/figure u međuprostoru likovne i kazališne umjetnosti. Ova je tema dosad malo sustavno istraživana. Podtema projekta je kazališna avangarda, odnosno avangarda moderne umjetnosti I umjetnički pokreti koji su se u svom djelovanju doticali lutkarstva. Izložbom se ukazuje i na tretman lutke u hrvatskoj povijesti kostimografije. Izložba je prikaz dijela opusa dviju umjetnica. Izložba je uvrštena u program ULUPUH-a za 2016. godinu te se ostvaruje u partnerstvu s TTF galerijom.

Radno vrijeme TTF galerije: utorkom od 15 do 19 sati, četvrtkom od 12 do 16 sati; 4. studenoga od 13 do 17 sati.

Kruna Tarle je kazališna i likovna umjetnica multimedije. Po obrazovanju i umjetničkoj praksi u interdisciplinarnnom je području, filozofije, engleskog jezika i književnosti, klasičnog i suvremenog plesa, likovne umjetnosti. U svom radu provodi sintezu plesne i likovne umjetnosti s kazalištem lutke, maske i figure. Ostvarila je niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i umjetničkih radionica i multimedijskih projekata. Osnovala je i niz godina vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala je I ansambl Fasade i humanitarni projekt Panaceja. Vanjski je suradnik na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, te u nekoliko navrata na Akademiji dramskih umjetnosti, učiteljskom fakultetu i kao gost na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, te voditeljica radionica na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu. Jedina je predstavnica tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika u našoj sredini.

Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. 2010. magistrala je na diplomskom studiju kostimografije. Doktorirala je 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti (slikarstvo) kod mentora red. prof. Z. Kauzlarića Atača, i dr. sc. M. Petranović, znanstvene suradnice u HAZU, obranivši doktorski rad pod naslovom Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta ‒ vizualno kazalište. Autorica je brojnih kostimografija i nekoliko scenografija te velikih strukovnih projekata. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica je i(li) urednica više monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Vanjska je suradnica/docentica na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Svojim umjetničkim stvaralaštvom propituje odnos likovne i primijenjene umjetnosti kroz prizmu suvremene umjetničke prakse, s naglaskom na vizualnom kazalištu.

Realizaciju programa TTF galerije omogućili su Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.
Datum održavanja: 4.11. - 12.11.2016. / Autor teksta: ULUPUH

 
 
Administracija