Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

 

Ilustracija na INTERLIBER-u 2006ULUPUH već tradicionalno, ove godine treći puta, predstavlja ilustraciju u okviru INTERLIBER-a. Nakon "Izložbe hrvatske ilustracije za djecu i mlade" 2004. godine, te "Izložbe mladih hrvatskih ilustratora -35" 2005., ove godine udruga je pripremila dva događanja: predstavljanje upravo objavljenog Cjenika ilustratorskih usluga i izložbu "Hrvatska ilustracija u svijetu".

Razlog za objavljivanje Cjenika, pored činjenice da do sada nije postojao, jest alarmantno stanje u primijenjenim umjetnostima, u ovom slučaju u ilustratorskoj branši, koja je hrvatskoj kulturi donijela zapažen uspjeh u inozemstvu (Mirko Ilić, Svjetlan Junaković, Igor Kordej, itd). Honorari slikara-ilustratora, u proteklih 15-ak godina u sve su većem nesrazmjeru sa usponom izdavačke i reklamne industrije, što je posebno došlo do izražaja u biznisu sa školskim udžbenicima. Njihovi profiti, natječaji na Ministarsvu obrazovanja i slične teme, već godinama su predmet skandala, dok se za ilustracije, koje direktno utječu na prolaz udžbenika na natječaju plaćalo i po 20 kuna. Cjenik je predstavljen u utorak, 7.11. u 17 sati na pozornici u 6. paviljonu Zagrebačkog Velesajma. U sklopu promocije održana je kratka diskusija s temom ilustratori na tržištu (fotografije u prilogu).

Izložba "Hrvatska ilustracija u svijetu" kroz predstavljanje hrvatskih ilustratora koji već niz godina objavljuju u inozemstvu ili su dobitnici prestižnih medjunarodnih nagrada želi ukazati na trajnu i kontinuiranu prisutnost hrvatske ilustracije u svim segmentima danas vrlo razgranate inozemne ilustratorske scene. Izlažu: Sebastijan Čamagajevac, Danilo Dučak, Zvonimir Grbašić, Irena Jukić-Pranjić, Dubravka Kolanović, Igor Kordej, Boro Pavlović, Andrea Petrlik-Huseinović, Julio Radilović, Sanja Rešček, Miro Sinovčić, Tomislav Špikić, Tomislav Torjanac, Milan Trenc, Ivan Vitez, Davor Vrankić, Velimir Vukšić, Danijel Žeželj.

"Od gotovo polustoljetnog kontinuiranog djelovanja i potpunog integriranja u scene pojedinih zemalja (Tomislav Špikić u Italiji), do sporadičnih izleta u ilustraciju koji bivaju okrunjeni najprestižnijim međunarodnim nagradama (Zlatna medalja za ilustraciju Američkog udruženja ilustratora Davoru Vrankiću), naši su autori prisutni u svim segmentima danas vrlo razgranate inozemne ilustratorske scene: od reprezentativne «oficijelne» kulture međunarodnih bijenala ilustracije za djecu, i onog najpoznatijeg, u Bratislavi (Ivan Vitez, Andrea Petrlik Huseinović) do underground scene (Irena Jukić Pranjić), od političke ilustracije u prestižnim svjetskim časopisima (Milan Trenc), do SF i Fantasy ilustracije (Sebastijan Čamagajevac), od specijalizirane realističke ilustracije vojno-povijesne tematike (Grbašić, Vukšić), do stilizirane ilustracije za Internet (Sanja Rešček).(...) Daleko od toga da predstavlja obuhvatni pregled hrvatske ilustracije u svijetu, ova izložba želi ukazati na dugu i razgranatu prisutnost naših autora na ilustratorskim scenama pojedinih zemalja čiji su postali ravnopravni dio. Danas je ona još razvijenija jer mladi autori angažiraju agente koji im nalaze poslove u inozemstvu. I takvim poslovima sve češće daju prednost pred onima u domovini: bolje su plaćeni odnosno primjerenije vrednovani. Stoga podudarnost održavanja ove izložbe s objavom Cjenika ilustratorskih usluga nije slučajna: želimo li očuvati kvalitetu domaćih ilustriranih izdanja moramo njihove autore i primjereno (financijski) vrednovati. Ukoliko ne želimo da nam hrvatska ilustracija nepovratno ode u svijet i našim izdavačima, i još važnije, našoj javnosti prepusti, možda, onu iz Kine. «Made in China»? Defetizam, ili dio neizbježne globalizacije?" (Maša Štrbac, iz predgovora).

Katalog izložbe s integralnim predgovorom i biografijama autora-izlagača moguće vidjeti ovdje

Izložba se otvorila u utorak, 7.11. u 6. paviljonu Zagrebačkog Velesajma, i moći će se pogledati za cijelo vrijeme trajanja INTERLIBER-a, do 11. studenog, radnim danom od 10 do 19 sati (u petak i subotu od 10 do 22 sata).

Ulaz na oba događanja je besplatan.


Datum održavanja: 4.11.2006. / Autor teksta: ULUPUH
Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
deplijan.doc

 
 
Administracija