Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

 

Đuro Gavran: Kolonija - Zapadna SaharaĐuro Gavran:
Kolonija – Zapadna Sahara
multimedijalna izložba

4.12. – 16.12.2009.

U Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, mogla se pogledati multimedijalna izložba Đure Gavrana pod nazivom «Kolonija – Zapadna Sahara». U prilogu je izbor fotografija, dijelova multimedijalnog postava izložbe koja se može vidjeti OVDJE

„Zaboravljena zemlja, Zapadna Sahara - država čije ime mnogima znači samo geografsko određenje dijela druge po veličini pustinje na svijetu, već je dulje od trideset godina mjesto odvijanja ratnih i političkih sukoba, slabo poznatih međunarodnoj javnosti. (…) Na prvi pogled, beskorisni dio pustinje, skriva bogate izvore fosfata i nafte, dok je obalni dio najbogatije područje ribom u tom dijelu Afrike. Povoljan politički trenutak i energetski potencijal Zapadne Sahare bili su dovoljan poticaj marokanskom kralju Hassanu II da 6. studenog 1975. krene u osvajanje. Održao je Govor kojim je pokrenuo 350.000 građana naoružanih Kuranom, marokanskom zastavom i slikom kralja, uz pratnju vojske, na marš iz južnog Maroka prema, do tada, slabije naseljenoj Zapadnoj Sahari. Tom akcijom, poznatom pod nazivom „Zeleni marš“, počelo je pretvaranje Zapadne Sahare u posljednju afričku koloniju. (…) Od tada do danas bitke se vode oko toga tko ima pravo glasa na referendumu koji će odlučiti o sudbini Zapadne Sahare – Marokanci, koji su je nasilno kolonizirali i naselili se u sahrawskim gradovima i selima ili Sahrawi.“ (Miljenka Čogelja, iz predgovora)

Izložba jezikom umjetnosti govori o Sahrawima, zaboravljenom narodu Zapadne Sahare. Koristeći različite medije za oblikovanje, odnosno materijaliziranje impresija koje su me ispunile tijekom tri posjeta Zapadnoj Sahari, Maroku i Alžiru, želio sam obuhvatiti kompleksnost trenutne političke situacije, ali i ritam svakodnevnice. Namjera mi je predstaviti sudbinu ovog podijeljenog naroda kroz medij ambijentalne instalacije, fotografije, videa, skulpture, ready madea i grafike, ne koristeći ustaljene okvire prezentacije, predavanja i povijesno-putopisne tekstove.“ (Đuro Gavran, iz predgovora)

Đuro Gavran (rođen 1982. u Bjelovaru) diplomirao je 2007. godine na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (smjer dizajn grafičkog proizvoda). Trenutno pohađa diplomski studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (smjer dokumentarni film). Izlagao je na tridesetak domaćih i međunarodnih izložbi te desetak filmskih festivala. Živi i radi u Zagrebu kao freelancer u području multimedije (design, fotografija, kamera, dokumentarni film). Član je ULUPUH-ove Sekcije za multimediju i intermediju.

Cjeloviti tekst predgovora u katalogu moguće je pročitati OVDJE


Datum održavanja: 4.12. – 16.12.2009. / Autor teksta: ULUPUH
Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
predgovor_hrv.doc

 
 
Administracija