Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorima



Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

    

    

  

 


CAFFÈ ESPRESSO - arhitektura aparata za kavu



CAFFÈ ESPRESSO - arhitektura aparata za kavu
međunarodna izložba produkt dizajna

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
29.4. – 10.5.2010.

U Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, od 29. travnja do 10. svibnja 2010. bila je otvorena međunarodna izložba produkt dizajna «CAFFÈ ESPRESSO - arhitektura aparata za kavu». Izložba se održala u okviru projekta UdineDesign (http://www.udinedesign.it), a kustosi su bili Alessio Curto i Eleonora Garavello iz Trsta (Italija).

Izložba je bila nastavak suradnje između Galerije ULUPUH i talijanskog kustosa Alessia Curta, započete 2009. godine međunarodnom izložbom pepeljara, prema projektima vrhunskih svjetskih dizajnera. I ovaj je puta bila riječ o vrhunskim dizajnerskim radovima, ali jednog drugog utilitarnog predmeta, dijela prvenstveno talijanske kulture življenja – Moka aparata za spravljanje Espresso kave, tal. caffettiere. Dizajnerska rješenja Wiela Aretsa, Riccarda Dalisija, Alda Rossija, Richarda Sappera i drugih na izložbi su bili predstavljeni kroz fotografije, skice i same proizvode rasvjetljavajući kompleksnu prirodu oblikovanja predmeta masovne industrijske proizvodnje. Uz njih, bili su izloženi i oni projekti koji nisu doživjeli realizaciju – nacrti Denisa Santachiare, studije Ettorea Sottsassa i dr.
„Od turskog ibrika, mjedenog lončića sa dugim uskim drškom, ili džezve, kako je često nazivamo, (…) s vremenom su se razvili brojni drugi izumi koji su uključivali paru ili struju (…) Međutim, odlučujući preokret bio je pronalazak Moka Expressa – klasičnog lončića jednostavne i sigurne upotrebe, koji se iz Italije proširio diljem svijeta. (…) Mnogi su se upustili u to područje oblikovanja kućanskih aparata od nehrđajućeg čelika, od širokog kulturnog interesa, kao i u istraživanje oblika koje je u početku pripadalo industriji Alessi. (…) Smatramo da je ovaj osobno-poetički itinerar vezan za memoriju i interpretaciju stila minimalističkog formalizma Wiela Aretsa, utjecaje rituala i simbolizma na dizajn Riccarda Dalisija, afinitet za geometriju i novitete tehnološke i funkcionalne prirode Richarda Sappera, kao i tipologiju arhitekture Alda Rossija.“ (iz predgovora Eleonore Garavello i Alessia Curta, u prijevodu Branke Benčić)

Izložba je premijerno održana u studenom 2008. godine u Muzeju Moderne umjetnosti “Ugo Cara” u Trstu.

Alessio Curto, kustos izložbe, likovni je kritičar iz Trsta (Italija), voditelj projekta UdineDesign i urednik tršćanskog art časopisa Juliet (http://www.undo.net/juliet ), koji već 27 godina kontinuirano vlada umjetničkom scenom Italije promovirajući inovativne podvige na području suvremene likovne umjetnosti, mode, fotografije i stripa. Kustos je niza izložbi, od novijih: Tea Bičić: “Under the skin”, Trst, 2007.; “Quantum Kaos”, Trst, 2006.; “Njemački dizajn – antologija predmeta za svakodnevnu upotrebu”, Goethe institut, Trst, srpanj 2008. Živi i radi u Trstu.

U prilogu: izbor izloženih"caffettiera" i postav izložbe u Galeriji ULUPUH


Datum održavanja: 29.4. – 10.5.2010. / Autor teksta: ULUPUH




Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
Predgovor.doc

 
 
Administracija