Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

  

 


60 godina ULUPUH-a60 godina ULUPUH-a
1950. – 2010.

14.10. – 25.10.2010.
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb


ULUPUH, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti u 2010. godini obilježava svoju 60. obljetnicu.

Krovna hrvatska udruga za primijenjene umjetnosti na nacionalnom nivou osnovana je 1950. godine, udruživanjem četrdesetak umjetnika koji su se u duhu tadašnje društvene obnove zalagali za umjetnost koja oblikuje čovjekovu "neposrednu predmetnu i prostornu okolinu“ (Ješa Denegri, Apstraktna umjetnosti u Hrvatskoj 2“, Logos, Split, 1985.). Danas ULUPUH broji oko 1300 članova iz cijele Hrvatske, djelujući u novim okolnostima globalnog kapitalizma kao neprofitna i nevladina udruga čiji je osnovni cilj promocija primijenjenih umjetnosti te afirmacija i zaštita prava njenih članova.

Primijenjene su se umjetnosti kroz povijest različito razumijevale, odražavajući promjene u društvenom i kulturnom okruženju. U vrijeme osnutka ULUPUH-a bile su uglavnom oznakom za umjetničko oblikovanje uporabnih predmeta u duhu Bauhausove škole. Danas su pred uzbudljivim zadatkom preispitivanja vlastita identiteta, posebno u odnosu spram suvremene umjetnosti s jedne, i dizajna s druge strane.

Aktualno shvaćanje primijenjenih umjetnosti može se donekle iščitati iz strukture ULUPUH-ovih 17 sekcija koje pokrivaju različita područja umjetničkog oblikovanja, od tradicionalnih do suvremenih medija: arhitektura, hortikultura, scenografija, kostimografija, oblikovanje svjetla, fotografija, karikatura, ilustracija, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo, produkt dizajn, modni i tekstilni dizajn, grafički dizajn i vizualne komunikacije, primijenjeno kiparstvo, oblikovanje plemenitih kovina, keramika, porculan i staklo, restauracija i sl. Udruga je otvorena i za sve prakse na presjeku žanrova (multimedija i intermedija), osluškujući bilo suvremenog života, prihvaćajući njegove najnaprednije manifestacije u svoj program.

ULUPUH će nizom događanja u Galeriji ULUPUH od 14.10.-25.10. proslaviti svoju obljetnicu. Prezentacijama, tribinama, izložbama, radionicama, predavanjima… najširoj će se javnosti u tom razdoblju predstaviti ULUPUH-ove sekcije, prema rasporedu kako slijedi:

14.10. (četvrtak) – Sekcija za keramiku, porculan i staklo (14 - 21 sat)
15.10. (petak) – Sekcija za fotografiju (18 - 21 sat)
16.10. (subota) – Sekcija za oblikovanje plemenitih kovina (20 - 22 sata)
18.10. (ponedjeljak)
– Sekcija za kazalište i film (13 - 16 sati)
- Sekcija za oblikovanje igračaka i lutaka (17 - 20 sati)
19.10. (utorak) – Sekcija za ilustraciju, karikaturu, primijenjeno slikarstvo, strip i animirani film (13 - 20 sati)
20.10. (srijeda) – Sekcija za tekstilno stvaralaštvo (14 - 20 sati)
21.10. (četvrtak) – Sekcija za vrtnu i pejzažnu arhitekturu (14 - 20 sati)
22.10. (petak) – Sekcija za produkt dizajn (18 - 20 sati)
23.10. (subota) – Sekcija za oblikovanje odijevanja (10 - 13 sati)
25.10. (ponedjeljak) – Sekcija za grafički dizajn i vizualne komunikacije (15 - 20 sati)

Različita dinamična i interaktivna događanja odvijat će se u samoj Galeriji i vanjskom prostoru ispred nje. Na nekim od ovih događanja, publika će imati priliku aktivno se uključiti u rad s umjetnicima. Istovremeno, u dijelu Galerije, moći će se pogledati izloženi radovi članova pojedine Sekcije te u direktnom kontaktu s autorima saznati nešto više o načinu nastajanja izloženog djela. U ovom bogatom desetodnevnom programu posjetioci će moći između ostalog vidjeti i „Reviju kazališnih kostima kroz žive slike“, projekcije animiranih filmova članova ULUPUH-a, instalacije s područja pejzažne i vrtne arhitekture, izložbu umjetničkog unikatnog nakita i modnog dizajna, te sudjelovati u različitim radionicama.
U Galeriji će tijekom cijelog termina biti postavljena izložba dragocjene arhivske građe (katalozi, plakati, fotografije..) na kojoj će se posjetioci moći upoznati sa samim počecima i razvojem ULUPUH-a kao krovne udruge na području primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj.

Ovim se programom ujedno najavljuje monografija ULUPUH-a autorice Branke Hlevnjak koja je u pripremi.

Vjerujemo da će se u ovom bogatom programu tijekom deset dana, naći više zanimljivih i interaktivnih događanja koja će najširoj publici na još jedan, manje konvencionalan i komunikativan način, približiti djelatnost našeg udruženja.

Veselimo se Vašem dolasku!


Datum održavanja: 14.10. - 25.10.2010. / Autor teksta: ULUPUH

 
 
Administracija