Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

  

 


Svečano otvorenje Galerije PermanentaSvečano otvorenje Galerije Permanenta
izložbom fotografija Dragutina Škreblina „Zabok, moj film“

Galerija Permanenta, Preradovićeva 44/1, Zagreb
Utorak, 15. ožujka 2011., u 19 sati

U utorak, 15. ožujka 2011. u Preradovićevoj 44 u Zagrebu svečano je otvoren novi izložbeni prostor ULUPUH-a: Galerija „Permanenta“.

Riječ je o novouređenom galerijskom prostoru površine 48 m2 u kojem je za 2011. godinu predviđeno šest izložbi i brojna prateća događanja (predavanja, tribine, prezentacije…). Novootvorena ULUPUH-ova galerija ima, međutim, dugu povijest koja se s manjim i većim prekidima odvijala od 1975. godine do danas, u različitim prostorima u gradu Zagrebu. Sljedbenica je istoimenog projekta kojeg je osmislio Bernardo Bernardi 1975. godine, na 25. obljetnicu ULUPUH-a. Kako u nadolazećoj monografiji ULUPUH-a piše Branka Hlevnjak: «Permanenta» je bila zamišljena kao svojevrsni otvoreni atelijer, prostor istraživanja i kušnje (…) prostor umjetničke interaktivne komunikacije s publikom… i to ne samo konvencionalnim načinom izlaganja.(…) Osam izložba godišnje, koliko ih je prosječno održano u okviru «Permanente», bilo je organizirano u Malom lapidariju, u Muzeju grada Zagreba, Galeriji LIKUM ili u galerijima «Karas» i „Dars“, a „od 1977. kataloge i plakate izložbi standardizira Ivan Picelj.“ Sredinom 90-tih ponovo se aktivira „Permanenta“ u tzv. Paviljončeku, u Vlaškoj 72, na tadašnjoj adresi Tajništva udruge, te se u tom razdoblju, od 1995. do 2000. godine organizira ukupno 45 izložbi.
Deset godina kasnije, 2010. godine, Tajništvo ULUPUH-a preseljava na novu adresu, u Preradovićevu 44/1, te sada, u novouređenom prostoru i na novoj adresi, ponovno otvaramo Galeriju Permanenta, kao drugi izložbeni prostor ULUPUH-a (uz Galeriju ULUPUH u Tkalčićevoj 14).

U u utorak, 15. ožujka u 19 sati otvorena je prva izložba u novom prostoru, izložba fotografija Dragutina Škreblina: ZABOK, MOJ FILM.

Na otvorenju su govorili: Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, Tomislav Marić, predsjednik Umjetničkog savjeta ULUPUH-a, te kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout.

O izložbi:
Dragutin Škreblin: ZABOK, MOJ FILM
izložba fotografija

„Ciklus fotografija „Zabok, moj film“ Dragutina Škreblina, nastao tijekom posljednjih nekoliko godina, bio je potaknut aktualnom problematikom urušavanja gospodarstva u maloj lokalnoj zajednici, u kojoj se ugasila za nju životno važna industrija, ostavivši iza sebe prazninu i devastaciju. (….) Škreblin konstatira „stanje“ nakon pretvorbe u vrijeme tranzicije (stanje koje tu, po obimu devastacije, umnogome nalikuje na „Dan poslije“, odnosno na razaranje nakon neke velike kataklizme). Cijelu priču autor slaže prema svom pomno osmišljenom scenariju, u kojem se karakterističnom fotografskom pristupu i njegovoj zaustavljenosti pridružuje filmski pristup i njegova dinamika vremenske protežnosti. Da bi to naglasio, Škreblinova priča se razvija kroz sekvence, s kadrovima koji se pretapaju, ili nižu u kratkom slijedu, puneći nam senzore dojmljivim detaljima gdje nas intrigiraju prazni industrijski interijeri, zaboravljene šalice za kavu, ostavljene osobne stvari, zidovi išarani grafitima i parolama, smeće...“ (Višnja Slavica Gabout, iz kataloga)

Dragutin Škreblin rođen je 14. travnja 1963. godine u mjestu Brezova pored Zaboka. Osnovnu školu pohađao je u Svetom Križu Začretju gdje se prvi puta i susreo s fotografijom. Školu za primijenjenu umjetnost – smjer fotografija, završio je 1982., a 1998. godine postaje i majstor fotografije. Član ULUPUH-a je od 2008. godine. Fotografijom se bavi skoro 30 godina. Od 1988. vodi svoj fotografski obrt (Digital foto art) u kojem je od početne crno-bijele tehnike, stalnom edukacijom i praćenjem trendova i tehnologija, napredovao do suvremenog digitalnog fotografskog svijeta: u fotografiranju, obradi i izradi fotografija. Bavi se reportažnom, medicinskom, tehničkom, studijskom fotografijom, a posebno voli interakciju s ljudima te snimanje portreta. Svoje znanje pokušava prenijeti i na učenike koji dolaze k njemu na praktičnu nastavu.

Izložba se može pogledati do 29. ožujka, radnim danom od 10 do 13 sati (subotom i nedjeljom zatvoreno). Ulaz je slobodan.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH.

U prilogu: plakat uz izložbu

Cjeloviti predgovor Višnje Slavica Gabout u katalogu izložbe dostupan je OVDJEDatum održavanja: 15.3. - 29.3.2011. / Autor teksta: ULUPUH
Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
Predgovor.doc

 
 
Administracija