Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

 


Dino Idrizbegović: Ilustracije - od fantastike do potražnjeDino Idrizbegović: Ilustracije - od fantastike do potražnje

Galerija Permanenta, Preradovićeva 44/1, Zagreb
6.11. – 20.11.2014.


Od 6. do 20. studenog u Galeriji Permanenta u Zagrebu, u Preradovićevoj 44/1, može se razgledati izložba ilustracija Dine Idrizbegovića „Ilustracije – od fantastike do potražnje“.

„Dino mi je nedavno rekao kako mu je bitno da stvari naziva njihovim pravim imenom i kako je sretan kada pronađe pojam koji savršeno odgovara nekoj skupini ili podskupini njegovih interesa. To je kao da težak paket dobije čvrstu ručku pa ga je nadalje lako nositi gdje god želimo. Jedan takav pojam koji je prije nekih tridesetak godina kompaktno povezao veliki broj Dinovih razasutih životnih afiniteta bila je riječ „ilustrator“. Nakon što je pročitao intervju s Mirkom Ilićem u tadašnjem Startu, shvatio je da svi njegovi likovni interesi ipak imaju međusobnu poveznicu i nekamo vode. Shvatio je da želi biti prezentator i likovni tumač situacija, ustvari upravo ono što danas i jest: ilustrator.

Dino je likovni stvaralac kojega izuzetno jako interesira realističan crtež. Detaljiziranje i precizno sjenčanje na kojima većina slikara gubi strpljenje njega kao da opuštaju i kao da uživa kad iz obične bjeline papira olovkom iskleše neki prepoznatljivi objekt. Minuciozno iscrtavanje oblika, a naročito njihovo volumiziranje ono je što Dino smatra najbitnijim u svome radu. (…)

Nazivanje stvari pravim imenom, sagledavanje istinskog tkiva slike ili relativiziranje percepcije stavovi su koji kada se primjene na analizu stvarateljevog životnog puta, njegovog razvoja i školovanja također nekada pokazuju da stvaratelj (kao i točka) prvo jest, a onda se kroz proces usavršavanja samo dorađuje. Tako je i Dino tek nakon što je shvatio da jest ilustrator, i potvrdio se kao takav, odlučio odraditi i formalni dio odgovarajućeg školovanja; danas je apsolvent na „Arthouse, šola za risanje in slikanje“ u Ljubljani.“ (Darko Milošić, iz predgovora)

Dino Idrizbegović rođen je 1959. godine u Zagrebu gdje živi i danas. Ilustracijom se bavi od 1990. godine. Godine 1998. primljen je u ULUPUH i HZSU. Godine 1999. na "La Prima Convention di Aerografia" u Milanu osvojio je 1. mjesto u kategoriji airbrush ilustracije. Dvije godine obnašao je dužnost predsjednika „Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo “u ULUPUH-u. Bio je član uredničkog kolegija prvog Kataloga hrvatskih ilustratora te je kao jedan od autora predstavljen u katalogu. Tijekom 2008. godine radio je kao ilustrator za agenciju DEBORAH WOLFE LTD u SAD. Podjednako prakticira klasično i digitalno crtanje. Klijenti: časopisi: „Jutarnji List“ , „OK“ , "Nedjeljna Dalmacija", "Arena", "Vikend", "Hrvatski Informativni Tjednik", "Imperijal", "Časopis Banka", "Penthouse", SF časopisi : "Sirius", "Futura", "Hacker", enigmatski časopisi: "Kviskoteka", "50 skandi", časopis "Maratonac", izdavačke kuće: „Zagraf", Školska Knjiga, Znanje d.d., Julia White Publishing, ostale tvrtke: Dizajn studio „Laboratorium“, Park prirode Papuk, Euro Daus d.d.

Izložba se može razgledati radnim danom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.Datum održavanja: 6.11. – 20.11.2014. / Autor teksta: ULUPUH

 
 
Administracija