Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


  

 


Suvremena kazališna i filmska scena 2013. – 2015.Suvremena kazališna i filmska scena 2013. – 2015.
bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost

Galerija Karas, Praška 4, Zagreb
3.6. – 14.6.2015.
Otvorenje u srijedu, 3. lipnja u 19 sati

U srijedu, 3. lipnja u 19 sati u Galeriji Karas, u Praškoj 4 u Zagrebu, otvorena je izložba „Suvremena kazališna i filmska scena 2013. - 2015“, bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Izložba se realizira kao dio ULUPUH-ovih programa u Galeriji Karas.

Na izložbi su predstavljena ostvarenja 15 kazališnih i filmskih primijenjenih autora u izboru Umjetničkog savjeta Sekcije. Izlažu: Ivana Bakal, Barbara Bourek, Marta Crnobrnja, Igor Dobranić, Jelena Đanko, Martina Franić, Dalibor Fugošić, Dalibor Laginja, Mario Leko, Katarina Radošević Galić, Vedrana Rapić, Irena Sušac, Marija Šarić Ban, Jadranka Tomić, Mirta Vekić


„Izbor umjetnika i radova zastupljenih na ovogodišnjoj izložbi ukazuje na kvantitativnu prevlast kostimografa i kostimografskih radova, nešto manji udio scenografa i (kao i uvijek) skromniji broj oblikovatelja svjetla, a upadljiv je i izostanak majstora šminke i perike te majstora krojača kojima je upravo ULUPUH-ova sekcija pružila okrilje za promoviranje važnosti njihovoga rada i neophodnosti njihovih struka u kazalištu. Zamjetljiva je brojnost kazališnih radova ostvarenih unutar projekata nacionalnih i institucionalnih kazališta diljem Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Dubrovnik, Varaždin), pa i izvan njezinih granica (Mostar, Beograd), i unutar manjih kazališta i nezavisnih skupina poput multimedijalne platforme Bacači sjenki ili akrobatskoga kazališta Triko cirkus teatar, odnosno projekata na razmeđu različitih umjetničkih disciplina koje se u suvremenom stvaralaštvu intenzivno prepliću i prožimaju. U nešto su manjoj mjeri prisutni i radovi iz područja filma i televizije te reklamne industrije. Kad je pak riječ o umjetnicima koji sudjeluju na izložbi, zamjećuje se pomak u generacijama, odnosno izostanak doajena hrvatske scenografije, kostimografije i oblikovanja svjetla – ne nužno zato što nisu bili aktivni već možda zato što ih ovakav oblik predstavljanja trenutno ne zanima – i dominacija umjetnika koji od kraja osamdesetih i sredine devedesetih godina 20. stoljeća djeluju u kazalištu i na filmu, kao i veći broj predstavnika mlađega naraštaja koji se sve više i sve jasnije profilira i afirmira u pluralizmu različitih raspoloživih medija djelovanja scenografa, kostimografa i oblikovatelja svjetla, od kazališta, filma i televizije do oglašavanja i reklamne industrije te opremanja raznorodnih javnih događanja, uključujući ne samo domaće nego i sve brojnije inozemne umjetničke i komercijalne produkcije i koprodukcije.“ (Martina Petranović, iz predgovora)

Izložba se može pogledati do 14. lipnja, od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Organizator: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnika
Žiri: Miljenko Bengez, Dinka Jeričević, Doris Kristić
Likovni postav izložbe: Ivana Bakal
Datum održavanja: 3.6. - 14.6.2015. / Autor teksta: ULUPUH

 
 
Administracija