Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

    

    

 


Nacionalna baština - hrvatske autohtone pasmine pasaNacionalna baština - hrvatske autohtone pasmine pasa

Galerija Karas, Praška 4, Zagreb
1.7. – 24.7.2015.

U srijedu, 1. srpnja u 19 sati u Galeriji Karas, u Praškoj 4 u Zagrebu, otvorena je izložba „Nacionalna baština – hrvatske autohtone pasmine pasa“. Izložba se realizira kao dio ULUPUH-ovih programa u Galeriji Karas.

Izložba se tiče radova nastalih na temu hrvatske nacionalne baštine. Zamišljena je kao pilot projekt koji bi se u narednim godinama trebao realizirati kao bijenalni projekt posvećen različitim segmentima nepokretne i pokretne nacionalne baštine. U prvoj godini posvećena je kinološkoj baštini i vizualnom odgovoru primijenjenih umjetnika na njene izazove.

„Hrvatske autohtone pasmine su: dalmatinski pas, hrvatski ovčar, posavski gonič, istarski gonič kratke i oštre dlake, tornjak (zajedno sa BIH) i međi. Na izložbu sam pozvala umjetnike koje duži niz godina koriste inspiraciju autohtonim pasminama pasa poput dizajnera Borisa Ljubičića koji svojim uvijek novim rukopisom (p)opisuje hrvatsku baštinu; keramičarke ‒ Vlastu Jarnjak (nakitom), Andreu Kržišnik Pušić (skulpturom) i Karmen Ptičar (zidnim satovima) koje uvijek kreativno odgovaraju na pozive; scenografa Dragu Turinu koji godinama tajno izrađuje didaktičke igračke i razvija svoju kreativnost u drugom svijetu; Ranku Radović koja svojim malim papier-mâché skulpturama duži niz godina baštini našu stvarnost…
Na poziv na izložbu vrhunski su odgovorili i oblikovatelji nakita: Rea Boschi Gogolja i Zlatko Odrčić; tekstilni i modni stvaraoci: Marija Petrić Miklušić (svilene marame), Nataša Jeletić i Koraljka Kovač (haljina), Dado Kovačević (majice). Fotografi Josip Portada, Maja Hrnjak i Miljenko Vojta (i ja, Ivana Bakal), kao i Vesna Kolobarić te Alida Mezić s Mateom Banoža Blažević (zakonspojenihposuda!) u drugačijem i posve novom izdanju oblikovanja podmetača i(li) razglednica. Ilustratori su zastupljeni radovima Zlatka Drnjevića i Aleksandra Žiljka, a igračke radovima Teodore de Both. Ne iznenađuje činjenica kako je planetarno poznat dalmatinski pas kao inspiracija radova najviše zastupljen. Začuđujuće je kako je izostao kreativan odgovor na inspiraciju kroz karikaturu, multimediju ili intermediju, no u konačnici to ne umanjuje vrijednost radova ili izložbe u cjelini, koja je vrhunski vizualni odgovor na pokretnu nacionalnu baštinu u ovom segmentu - kroz vizuru naših autohtonih pasmina pasa.“ (Ivana Bakal, iz predgovora)


Koncepcija izložbe: Ivana Bakal
Selekcija: Ivana Bakal, Branka Hlevnjak i Višnja Slavica Gabout
Likovni postav: Ivana Bakal

Izlažu: Ivana Bakal, Rea Boschi Gogolja, Teodora de Both, Zlatko Drnjević, Maja Hrnjak, Vlasta Jarnjak, Nataša Jeletić / Koraljka Kovač, Vesna Kolobarić, Dragutin Dado Kovačević, Andrea Kržišnik Pušić, Boris Ljubičić, Zlatko Odrčić, Marija Petrić Miklušić, Josip Portada, Karmen Ptičar, Ranka Radović, Drago Turina, Miljenko Vojta, zakonspojenihposuda ! (Alida Mezić / Matea Banoža Blažević), Aleksandar Žiljak


Izložba se može pogledati do 24. srpnja, od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH.

Organizator: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnika
Partner: Hrvatski kinološki savezDatum održavanja: 1.7. - 14.7.2015. / Autor teksta: ULUPUH

 
 
Administracija