Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

  

 


Keramički laboratorij IIKeramički laboratorij II
istraživačka platforma i inkubator za mlade talenteIzložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11, Zagreb
8.5. – 19.5.2017.

Galerija Juraj Klović HDLU Rijeka, Verdijeva 19 b, Rijeka
1.6. - 14.6.2017.

Organizator: ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Partneri:
Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Zagreb
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb
Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
HDLU Rijeka


„Keramički laboratorij II drugi je dio istoimenog istraživačko – edukativnog projekta koji je osmišljen 2016. kao project in progress i tad u svom prvom izdanju realiziran. Sagledavajući keramiku unutar prostorno-vizualnih i medijskih kategorija suvremene umjetnosti, projekt je koncipiran kao platforma za stimuliranje eksperimentalnog stvaralaštva u mediju keramike, za nova iskustva i za nove strategije u ovome mediju, otvarajući tako prolaze prema uzbudljivim, neistraženim područjima, prema novim vizualno-taktilnim doživljajima i prema novoj percepciji stvarnosti. Nadalje, kao platforma koja potiče kreativan, istraživački senzibilitet, dajući poticaj mašti i zagovarajući umjetničku kreativnost, a odmičući se od manirizma i dekorativnosti. Isto tako, kao platforma koja inicira eksperimentiranje s novim materijalima, novim tehnikama i novim tehnologijama, dovodeći time umjetnost, u skladu sa suvremenom umjetničkom praksom, u svojevrsnu interakciju sa znanstveno-tehnološkim pristupom te na taj način gradeći suvremenu sliku svijeta. Na kraju, ali možda i najvažnije, kao platforma koja funkcionira kao svojevrsni inkubator i edukacijski poligon za mlade talente, što podrazumijeva suradnju, druženje i kreativnu komunikaciju, kroz izložbe i performanse, publike i umjetnika s mladim, nadolazećim suvremenim keramičarima sa zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti (...) Projekt Keramički laboratorij otpočetka je fokusiran na grupu hrvatskih keramičara, poglavito onih ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan, koji u keramičkome mediju razmišljaju suvremeno, slijedeći aktualne umjetničke trendove u suvremenoj vizualnoj umjetnosti. Njihov pristup keramici već niz godina je inovativan, a umjetnički, filozofski i svjetonazorski diskurs u suglasju s aktualnim trendovima. Balansirajući na rubovima simboličkoga i narativnoga, združujući – ali i suprotstavljajući, pragmatično i konceptualno, hvatajući korak i ritam s vibracijama vremena i prostora, oni sad u Keramičkom laboratoriju II kvalitetom svojih radova, profesionalnim vladanjem metjeom i suvremenim pristupom te, u cjelini, izvrsnošću likovnoga dojma, nimalo ne zaostaju za globalnim internacionalnim kretanjima na području suvremene keramike danas. U svojim radovima, najčešće medijskim sinergijama, oni uvažavaju bit i karakter svakog medija. Ali kad s eksperimentom krenu u avanturu proboja u nova područja, prepuštaju se uzbuđenju otkrivanja neotkrivenih, prepoznavanja dotad neznanih i odgonetavanja skrivenih tajni keramičkoga medija.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Autorica koncepcije i kustosica izložbe:
Višnja Slavica Gabout

Izlažu:
Željka Bračko (Varaždin), Smiljana Brezovec Meštrić (Varaždin), Ivančica Cvitić Znidarčić (Zagreb), Nadica Eichhorn (Zagreb), Lucija Gudlin (Zagreb), Đurđica Horvat (Zagreb), Mladen Ivančić (Rijeka/Opatija), Pamela Ivanković (Zagreb/Grožnjan), Željka Korbar (Zagreb), Višnja Markovinović (Zagreb), Karel Pavlinc (Padna/Grožnjan), Marta Pavlinc (Padna/Grožnjan), Simon Pavlinc (Grožnjan), Vladimir Pecić (Zagreb), Danijela Pičuljan (Varaždin/Zagreb), Zdenka Pozaić (Zagreb), Karmen Ptičar (Zagreb), Liljana Smodlaka (Split), Sanja Stani (Zagreb), Bojana Švertasek (Zagreb), Marina Tudjina Badurina (Zagreb), Dražen Vitolović (Rijeka), Ivančica Vončina (Zagreb), Dani Žbontar (Ljubljana).
Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Odjel za dizajn keramike
mentorica: Lucija Gudlin
Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, kolegij Keramika
mentor: Dražen Vitolović

U sklopu otvorenja izložbe u Rijeci, u četvrtak, 1. lipnja u 19 sati predstaviti će se knjiga Višnje Slavica Gabout: „Keramika i suvremena umjetnost“, u izdanju ULUPUH-a, koja je objavljena u prosincu 2016., a u Zagrebu predstavljena u MUO krajem siječnja 2017. U knjizi se problematizira medij keramike u kontekstu suvremene umjetnosti, prije svega s pogledom na situaciju u Hrvatskoj, a onda i s povlačenjem paralele prema internacionalnoj situaciji - u odnosu na suvremenu keramiku i šire, na suvremenu umjetnost. Knjigu će na otvorenju kratko predstaviti voditeljica Galerije Juraj Klović, povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin. Više o knjizi OVDJE.

Dio projekta Keramički laboratorij II je i Masterclass keramička radionica Keramika + grafika - tehnike tiska na glini/porculanu/Keraflexu, renomirane internacionalne umjetnice posvećene eksperimentalnoj keramici, Graciele Olio (Argentina). Prva je radionica održana u Rijeci 22. svibnja, a na njoj su prisustvovali profesori i studenti s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kao i keramičari koji se bave keramikom bilo profesionalno ili amaterski. Ista radionica održala se i u Zagrebu 26. svibnja, u Atelieru Owl Lidije Boševski. Argentinska umjetnica došla je na poziv Danijele Pičuljan, koja je organizatorica radionice ispred ULUPUH-a. Više o radionici OVDJE

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Izložba u Rijeci moći će se pogledati do 14. lipnja, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno. Ulaz na izložbu je slobodan.

GALERIJA JURAJ KLOVIĆ HDLU Rijeka
Verdijeva 19 b
51000 Rijeka
Telefon: +385 51 332 494
http://hdlu-rijeka.hr/hr/galerije/


Datum održavanja: 8.5. – 19.5.2017. / Autor teksta: ULUPUH

 
 
Administracija