Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

 


Berislava Picek: Posmrtno ruhoBerislava Picek: Posmrtno ruho
Foto-esej


Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
13.4. – 8.5.2018.

„Berislava Picek odabrala je foto esej kako bi, direktno zabilježivši smrtnost i odlaženje, ispisala jedan dio svoje obiteljske povijesti i tako je pohranila u vizualnu memoriju. Kako bi serijom fotografija ispričala priču o odlasku bez povratka; o odlasku njoj drage osobe koja joj je bila oslonac, uzor i utočište. ( ... ) Pritom povezujući fotografije glavnim motivom kofera, koji se kao svojevrsni simbol „odsutne prisutnosti“ (ili “prisutne odsutnosti“) provlači cjelinom foto eseja, karakterizirajući osobu, vrijeme i ambijent, strukturirajući tako sadržaj, ali svojom formom i kompoziciju. Kofer na sebi nosi cedulju s natpisom „roba za smrt“ i s takvom oznakom, smješten na vrh ormara u skromnom interijeru neimenovanog ruralnog prostora, tajnovito čeka da „dođe vrijeme“. ( ... ) Berislavin foto esej „Posmrtno ruho“ zato je kompleksna i značenjski višeslojna priča koja progovara o iskustvu svjedočenja kraja života i o duboko emotivnom proživljavanju jedne neumitnosti ne samo kroz „subjektivnu direktnost“, nego i kroz prostorno-vremensku ekstenzivnost. ( ... ) U nizu pažljivo odabranih fotografija koje, poput filmskih sekvenci, slijede Berislavinu priču, svaka fotografija ima svoju promišljenu ulogu, svoju simboliku i svoju atmosferu. ( ... ) Berislava Picek ovim je foto esejom ispričala ne samo jedan važan dio svoje autobiografske priče, nego je naznačila i svoj misaono-emotivni diskurs vezan uz iskonska, vječna pitanja o životu i smrti; ali i uz svoj umjetnički pristup i autorski izričaj. Fotografski/slikovni dio foto eseja upotpunila je i vlastitim pisanim tekstom, pa je on postao dodatni prostor komunikacije i važan element ukupnog vizualnog sadržaja ovoga projekta – i time sastavni dio njegove sveukupne vizualne ikonosfere.“ (Višnja Slavica Gabout)

O autorici:
Berislava Picek rođena je u Zagrebu. Studirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi fotografijom od 1991. godine i od tada surađuje sa svim važnijim hrvatskim novinskim kućama. Članica je Hrvatskog novinarskog društva od 1993. godine i ULUPUH-a/Sekcija za fotografiju, od 1996. godine. Zaposlena je u Foto-agenciji CROPIX, unutar medijske kuće Hanza Media. Specijalnost su joj lifestyle fotografije te fotografije interijera, hrane i mode. Živi u Zagrebu.
Izložbom autorica obilježava 25 godina profesionalnog i autorskog djelovanja.

Izložba se može pogledati do 8. svibnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.Datum održavanja: 13.4. – 27.4.2018. / Autor teksta: ULUPUH

 
 
Administracija