Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

  

 


KIPARSKO U KERAMICIU Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu (Dubrava 51 A) mogla se od 9. do 25. veljače 2009. godine pogledati izložba KIPARSKO U KERAMICI.

Autorica projekta i selektorica, Višnja Slavica Gabout, odabrala je za izložbu radove jedanaest autora, članova ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo: Robert Baća, Marina Tudjina Badurina, Emil Benčić, Đurđica Horvat, Dora Pezić Mijatović, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Irena Podvorac, Đurđica Skelin, Liljana Smodlaka i Sanja Stani.

Iz predgovora: “Umjetnici selektirani u projekt „Kiparsko u keramici“ keramičari su kiparskoga usmjerenja i kipari koji se izražavaju u mediju keramike. Pokazuju oni naglašenu osjetljivost za prirodu ovoga intrigantnoga medija, ali isto tako i profinjeni osjećaj za kiparsko oblikovanje forme, te za obradu površine. Svi oni pod svojim prstima osjećaju glinu kao izuzetan materijal za izgradnju kiparskih volumena. Najčešće oni svoja djela u glini modeliraju – ali nekad ih i konstruiraju (neki konstruiraju volumen oko unutrašnje praznine, a drugi kreću od početnoga „grumena volumena“, modelirajući klasičnim, već spomenutim kiparskim postupcima “oduzimanja”, ili “dodavanja”). Pritom često govor keramičkoga medija objedinjuju i sintetiziraju ne samo s govorom kiparstva, nego i s elementima slikarstva i dizajna. Pa čak i s elementima neke blokovite (ili konstruktivističke) arhitekture. Njihova djela rijetko su opisnoga i narativnoga karaktera (a kad jesu, onda su čudesno nadrealna; ili simboličko -metafizička). Većinom su to zbite, sažete i zgusnute forme, natopljene duhovnošću, asocijativnošću i metaforičnošću – ali nerijetko i suvremenim angažmanom. One funkcioniraju u prostoru kao pojedinačne skulpture ili skupne kompozicije, kao objekti i kao instalacije.

Namjera ovoga projekta bila je da se kroz pristup keramičkoj skulpturi ovih jedanaest umjetnika dotakne povijesno sjećanje na onu tako važnu - kiparsku komponentu koju posjeduje medij keramike i time potvrdi stalna aktualnost kiparskoga izričaja u keramici. Isto tako, namjera je bila i da se povuče paralela prema čistome kiparstvu i pritom istaknu razlike u pristupu, koje u konačnici ne umanjuju snagu invencije keramičara-kipara i vizualno bogatstvo koje, pod rukom ovih umjetnika, daje taj medij. Valja tu reći da upravo ta sposobnost obogaćenja i ta „drugačijost“ keramike danas, kad se mediji međusobno dotiču, isprepliću, miješaju i nadopunjuju, može biti – i mnogima jest, izazov.“

Organizatori izložbe: ULUPUH i Galerija Vladimir Filakovac
Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturi i šport Grada Zagreba.

U prilogu: fotografije radova na izložbi.

Fotografije s otvorenja moguće vidjeti OVDJE

Biografije autora izlagača moguće vidjeti OVDJE

Cjeloviti tekst predgovora Višnje Slavice Gabout OVDJE


Datum održavanja: 9.2. - 25.2.2009. / Autor teksta: Višnja Slavica Gabout
Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
biografije_autora.doc
predgovor.doc

 
 
Administracija