Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

 


Stripovi Julija RadilovićaJULESOVO PLAVO RAZDOBLJE
Stripovi Julija Radilovića u „Plavom vjesniku“

30.9. – 13.10.2009.

Autorica izložbe: Lidija Butković


Od 30. rujna do 13. listopada u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, mogla se pogledati izložba stripova Julija Radilovića pod nazivom «JULESOVO PLAVO RAZDOBLJE».

Na izložbi su se putem originalnih strip tabli predstavili stripovi ovog renomiranog autora, doajena hrvatskoga stripa, objavljivani u časopisu “Plavi vjesnik”, u razdoblju od 1956. do 1969. godine. U tom je razdoblju Radilović u časopisu objavio ukupno 13 naslova, većinom opsežnih strip serijala, među kojima dva velika hita: serijal o kapetanu Lešiju (1960.-64.) i serijal o Sherlocku Holmesu (1966.-69.), te jedan od svojih najvećih projekata, serijal „Kroz minula stoljeća“ (1956-59.), povijesnu sagu čija radnja obuhvaća razdoblje od dolaska Hrvata na Jadran do provale Tatara u 13. stoljeću.

Izložba je kroz priču o tom prvom i veoma plodnom razdoblju Radilovićeva stvaralaštva osvjetlilai dio povijesti Plavog vjesnika, popularnog «Plavca» koji u vrijeme njegova stvaranja doživljava svoj vrhunac, u zenitu svoje popularnosti sredinom 60- tih godina prošlog stoljeća dosegnuvši za današnje pojmove fantastičnu nakladu od 143 000 primjeraka! Kustosica izložbe Lidija Butković priredila je uz izložbu opsežniji katalog sa tekstom u kojem se osvrće na to zlatno razdoblje Plavog vjesnika, uz prikaz uređivačke politike časopisa. Posebnu pažnju autorica posvećuje Radilovićevom doprinosu, o kojem između ostalog piše:

“Objavljujući svoje radove u „Plavcu“ od 1956. do 1969. godine, Radilović je ostavio traga u svim fazama časopisa, od početničkih godina uhodavanja redakcije, okupljanja stalne radne ekipe i čitateljske baze, preko zlatnog razdoblja najveće popularnosti lista pod Brixijem, sve do silazne putanje i koncepcijskih lutanja koje su obilježile posljednje godine lista. Za „Plavi vjesnik“ realizirao je ukupno 13 naslova, većinom opsežnih strip serijala koji su u nastavcima znali izlaziti i godinama. (…) Kvaliteta njegovih povijesnih, kriminalističkih, ratnih i humorističnih stripova podizala je umjetničku relevantnost, kao i popularnost „Plavog vjesnika“, te bez Julesovog udjela njegova povijest i značaj ne bi bili ni približno isti.» (Lidija Butković, iz predgovora)

Julio Radilović - Jules rođen je 1928. u Mariboru (Slovenija). U Zagrebu živi od 1939. godine. Od 1952. godine profesionalno se bavi stripom, ilustracijom i ostalim likovno-grafičkim poslovima. Dobitnik je Grand Prixa na prvom Salonu stripa u Vinkovcima 1984. godine, te nagrade za životno djelo 1996. Odlikovan je ordenom reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Uvršten je u svjetsku enciklopediju stripa Mauricea Horna, Enciklopediju Hrvatske umjetnosti, Hrvatski leksikon, te u najnoviju Enciklopediju Larousse de la Bande Dessinée.

Lidija Butković, kustosica izložbe
Diplomirala je 2005. godine povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Suorganizatorica je Izložbe mladih hrvatskih ilustratora -35 (Interliber, Zagreb, 2005.) te u suradnji sa Sašom Brkić kustosica izložbi: Diplomski radovi studenata Odsjeka za animirani film i nove medije ALU (Galerija ULUPUH, 2006.), Magda Dulčić - Animirani film i strip (Galerija ULUPUH, 2008.) i Lik žene u ilustraciji, karikaturi, stripu i animiranom filmu (Galerija ULUPUH, 2008. i Centar za kulturu Čakovec, 2009.) U svibnju 2007. godine održala je sa Sašom Brkić javno predavanje pod nazivom Mlade snage hrvatske animacije u sklopu Salona Matice hrvatske. Autor je i kustos retrospektivne izložbe Zlatka Turkovića (Muzej grada Samobora, 2008.).

Cjeloviti tekst predgovora Lidije Butković OVDJE
Bibliografija stripova Julija Radilovića u "Plavom vjesniku" OVDJE
Dio izloženih stripova moguće vidjeti OVDJEDatum održavanja: 30.9. – 13.10.2009. / Autor teksta: ULUPUH
Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
bibliografija.doc
predgovor.doc

 
 
Administracija