Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

 


Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorjaRobert Kuhar:
Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorja
Tradicija lončarskog obrta

2.11. – 7.11.2009.

Izložbom se željela osvijestiti potreba za zaštitom i očuvanjem tradicije lončarenja u Hrvatskom zagorju kao neizostavnog dijela identiteta toga kraja. Na Generalnoj konferenciji ICOM-a 2004. godine jedna od tema bila je nematerijalna baština u kojoj očuvanje svih oblika tradicijskih izričaja ima važnu ulogu. Posebno je istaknuta i kategorija zaštite rada ljudi koji još uvijek poznaju i primjenjuju izvorne vještine i na taj način sprečavaju njihovo nestajanje. Pojedini predmeti nestaju iz uporabe, a zatim nestaju i kao ukrasi. Kroz njih možemo iščitavati nove poruke o vremenu u kojem su se koristili, kada su bili estetski privlačni i kada su se doživljavali kao poželjan suvenir ili ukras doma.

U prostoru galerije bili su izloženi tradicionalno i suvremeno lončarsko kolo, tradicionalni i moderni alati za oblikovanje lončarije te proizvodi oblikovani na lončarskom kolu (bilikumi, mudrijaši, fućkalice i dr.). Uz njih, fotografijama su predstavljeni očuvani proizvodi tradicijske lončarije Hrvatskog zagorja, fotografije lončara iz tog kraja kroz povijest do danas te vrste oslikavanja i glaziranja keramike. U prilogu: fotografije tradiconalnog i suvremenog lončarenja (više fotografija OVDJE. Uz izložbu je pripremljen CD sa uputama za oblikovanje na lončarskom kolu kao i video-zapis tradicionalnog lončarenja.

Izložba je bila prezentacija i nadogradnja istraživačkog projekta «Tradicija keramičkih obrta u Hrvatskom zagorju - lončarstvo» autora, polaznika poslijediplomskog doktorskog studija kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Prigodom otvorenja izložbe, u ponedjeljak, 2. studenog u 19 sati u galeriji je upriličena demonstracija načina lončarenja na tradicionalnom lončarskom kolu u izvedbi najstarijeg živućeg lončara, te načini lončarenja koji se danas primijenjuju, u izvedbi mladog autora Marija Sambolića, učenika srednjoškolskog strukovnog usmjerenja Proizvođač keramike.

Posljednjeg dana izložbe, u subotu, 7. studenog u 11 sati u galeriji se održala aukcija tradicijske lončarije, a prihod od prodaje predan je najstarijem lončaru u Hrvatskom zagorju, g. Andriji Belaču iz Bedenca.

Robert Kuhar (r. 1970. u Zagrebu), diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine sa zvanjem “profesor likovne kulture” u klasi prof. I. Šiška i Z. Kesera. Od 2000. godine do danas napisao je više manjih skripti-priručnika i vodio desetak radionica u suradnji s Ministarstvom prosvjete i športa RH i Zajednice tehničke kulture, na razini Republike Hrvatske, za obučavanje i usavršavanje nastavnika, profesora i mentora u osnovnim i srednjim školama sa znanjima oblikovanja u glini, napredni tečaj ručnog oblikovanja te početni i napredni tečaj oblikovanja na lončarskom kolu. Napisao je priručnik (skriptu) s povijesnim pregledom keramike "Oblikovanje keramike kroz povijest" 1. dio (od neolitika do rimskog razdoblja), koji je u pripremi za tisak. Godine 2007. upisao je poslijediplomski doktorski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Predgovor Roberta Kuhara u katalogu izložbe moguće je pročitati OVDJE
Datum održavanja: 2.11. - 7.11.2009. / Autor teksta: ULUPUH
Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
predgovor.doc

 
 
Administracija