Povratak na glavni izbornik
O nama Sekcije Vijesti Izložbe Edukativni programi Izdavacka djelatnost Kontakt
 
 

GALERIJA ULUPUH:

Adresa i kontakt
Fotografije unutrašnjosti i tlocrt
Aktualna izložba


Izložbe u drugim prostorimaOdaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

  

 


TOP 100 - suvremena keramikavrhunska djela suvremene keramike članova
Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a

26.11. – 9.12.2009.
Galerija Zvonimir, Bauerova 33, Zagreb

Autorica projekta: Višnja Slavica Gabout, prof.

Odabir radova:
Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb
Dora Pezić Mijatović, keramičarka
Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti

Izlažu: Vesna Aralica, Robert Baća, Vesna Barbieri, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Ivančica Cvitić-Znidarčić, Nadica Eichhorn, Viola Grgasović, Đurđica Horvat, Ana Hutinec, Pamela Ivanković, Helena Jarnjak, Vera Kovačić, Marta Milunić, Orjenka Mirjan, Ljerka Njerš, Marina Orlić, Jadranka Ostić, Karel Pavlinc, Marta Pavlinc, Vladimir Pecić, Danijela Pičuljan, Irena Podvorac, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Boris Roce, Đurđica Skelin, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Blaženka Šoić Štebih, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina, Klaudija Vukman, Aleksandar Žižović

Izložba TOP 100 predstavlja vrhunska djela 35 hrvatskih keramičara, članova ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan. Uz autoricu projekta, odabir potpisuju Marina Bagarić i Dora Pezić Mijatović. Ovo je godišnja izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan, a veže se uz šest desetljeća postojanja ULUPUH-a, što će se obilježiti sljedeće godine.

U predgovoru kataloga piše Višnja Slavica Gabout, među inim, i ovo: …“U slučaju projekta „TOP 100“ žiri je prosuđivao likovnu vrijednost prijavljenih radova na temelju „aduta“ koji se vrlo lako daju provjeriti: autorovo vladanje materijom, formom i strukturom; način oblikovanja volumena i odnos prema prostoru; vladanje proporcijama; odnos statika-dinamika; „govor“ površine i izražajni elementi koji tome pridonose: linija, boja, karakter obrade, tehnika... Vezano uz gore navedeno, kod svih radova prihvaćenih za „TOP 100“ žiri je imao neuobičajeno usuglašeno mišljenje, koje u svakom trenutku može argumentirati, te tako odgovoriti na sve eventualne kritike i nedoumice. A nedoumica nema niti što se tiče cjeline, koja djeluje neobično kompaktno i ujednačeno, niti što se tiče pojedinačnih radova, koji plijene pozornost mnogobrojnošću pojedinačnih kreativnih pristupa. Premda se „TOP 100“ ne može nazvati izložbom hrvatske suvremene keramike, jer se odnosi samo na autore Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a, broj izabranih djela i broj vrsnih umjetnika-keramičara dozvoljava da se izložba i njezini sudionici uzmu kao birani uzorak na temelju kojega se može govoriti o cjelini. Gledajući na taj način, opći je dojam kako naši suvremeni keramičari imaju profinjeni osjećaj za oblikovanje forme, za strukturu površine i za njezinu obradu, pa se iz njihovih radova iščitava promišljena koncepcijska dorađenost, ali i težnja prema metjerskoj perfekciji.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH.

U prilogu su neki od radova, a više moguće vidjeti OVDJE


Datum održavanja: 26.11. – 9.12.2009. / Autor teksta: ULUPUH
Odaberite datoteku koju želite preuzeti na svoje racunalo:
predgovor.doc

 
 
Administracija