Povratak na glavni izbornik
 
 
Višnja Slavica GaboutAdresa:
Zagreb, Matijašec 20 A

Kontakt telefon:
++385(0)1 244 40 30
++385(0)98 62 24 26

E-mail adresa:
vslavica@inet.hr

Web adresa:
www.ulupuh.hr


Odaberite sliku koju želite prikazati:


  

 

 Životopis:
VIŠNJA SLAVICA GABOUT, prof.

Rođena 1954. u Sisku. Školovala se u Zagrebu (gimnazija društveno-jezičnog smjera). Diplomirala na
Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1977. godine povijest umjetnosti i engleski jezik.
Bavi se izložbeno-galerijskom djelatnošću, likovnom kritikom i novinarstvom. Stručne tekstove počela je pisati još za vrijeme studija, a profesionalne recenzije i osvrte s područja likovnih umjetnosti objavljuje kontinuirano još od početka osamdesetih godina 20.st. u dnevnim, tjednim i periodičnim novinama i časopisima, započevši u “Večernjem listu“, „15 dana“ i „Oku“ (gdje je bila višegodišnji redovni suradnik-likovni kritičar), da bi zatim suradnju proširila i na „Vjesnik“, „Novi list“ (kao višegodišnji redovni suradnik-novinar), „Konturu“, „Hrvatsko slovo“, „Grafiku“ i „Epohu“. Do danas je ostala stalni suradnik art-magazina „Kontura“, gdje se javlja osvrtima, esejima, kritikama i intervjuima, a povremeno i „Hrvatskog slova“. Publicirano joj je nekoliko monografskih izdanja umjetnika, kao i knjiga-stručnih studija. Uvrštena je u međunarodnu enciklopediju „Hübners Who is Who“ – CH/HR.

Autorica je i selektorica brojnih samostalnih i skupnih izložbi, koje kao likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti već dugi niz godina prezentira publici kroz stalnu suradnju s mnogobrojnim galerijama širom Hrvatske, a ponajviše u Zagrebu, Rijeci, u Hrvatskom primorju i Istri. Članica je umjetničkih savjeta u nekoliko galerija u Zagrebu, na Krku i u Istri te je u mnogima od njih programska suradnica i kustosica izložbi. Predsjednica je Umjetničkog savjeta ULUPUH-a. Od 2007. do 2009. bila je članica komisije za dodjelu Nagrade Vladimir Nazor pri Ministarstvu kulture RH, a već u nekoliko mandata obnaša dužnost članice stručnih povjerenstava Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Za cijelo vrijeme svog javnog umjetničkog djelovanja, posebno posljednjih godina, profilirala se kao likovna kritičarka za vizualne umjetnosti suvremenog izričaja. Pritom ponajprije za suvremenu primijenjenu umjetnost, s posebnim naglaskom na suvremenoj keramici. Isto tako, specijalizirala se i za art-fotografiju, a često prati i grafiku, osobito njezina suvremena kretanja. Zanimaju je i novi mediji, osobito oni uz koje se veže svjetlosna umjetnost (izvela je nekoliko projekata iz toga područja, te bila u studijskom posjetu Međunarodnom centru svjetlosne umjetnosti u Unni, Njemačka). Realizirala je niz zapaženih tematskih, problemskih autorskih projekata – skupnih žiriranih izložbi, izvedenih u suradnji s likovnim udruženjima (ULUPUH, HDLU, HULU), a financijski podržanih od strane Ministarstva kulture RH i relevantnih institucija. Projekti su dobili značajne nagrade, gostovali u nekoliko hrvatskih gradova, te ušli i u međunarodne razmjene (TOP 100, AKTUALNO, Klovićevim tragom, Suvremena keramika iz Hrvatske, INTERAKCIJE-suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske, Transkripcije baštine u suvremenoj keramici). Godišnje prosječno osmisli i realizira tridesetak likovnih programa i projekata u službenim prostorima s kojima surađuje, a svi ti programi, prepoznati kao visokovrijedni, redovno su poduprti dotacijama službenih institucija na nivou gradova i županija, te Ministarstva kulture RH, kao i Zaklade Kultura nova. Osim u Zagrebu, gdje živi i radi i gdje je, između ostaloga, deset godina ( 1993- 2003.) bila i profesionalna voditeljica dviju ULUPUH-ovih galerija - Galerije «Permanenta» (nekad u Vlaškoj 72) i Galerije ULUPUH (Tkalčićeva 14), u kojima je godišnje organizirala program od dvadesetak izložbi, surađuje i na projektima izvan Zagreba – uglavnom na otoku Krku, u Hrv. primorju i u Istri. Na Krku je osmislila prostor i program Galerije sv. Nikole u Malinskoj, profiliravši 2000. godine lokalnu „turističku“ galeriju u visokopozicioniranu službenu galeriju suvremene umjetnosti, u kojoj su izlagali mnogi poznati suvremeni hrvatski autori (galeriju je vodila od 2000 – 2007. godine). Isto tako je i niz godina radila na projektu crkvice sv. Trojice u Kastvu, pretvorivši ovaj visokovrijedni povijesni objekt u svojevrsni centar suvremenog vizualnog stvaralaštva i profiliravši ga u vrijeme dok ga je vodila u službeni izložbeni prostor visokorangiranog programa. Galeriju crkvice sv. Trojice vodila je od 2005. do 2012. godine. Svoje zanimanje za suvremenu fotografiju iskazala je kroz suradnju sa Sekcijom za fotografiju ULUPUH-a (niz izložbi u sklopu projekta AKTUALNO), te s galerijom specijaliziranom za fotografiju u Rovinju – Photo Art Gallery Batana, gdje svake godine realizira nekoliko projekata i gdje je predsjednica umjetničkog savjeta. U Umagu pak, u izložbenom prostoru multimedijalnog centra i galerije POU „Ante Babić“, gdje je članica umjetničkog savjeta, kroz svoj suradnički program promovira suvremenu umjetnost i kreativne mlade snage u usponu.

Realizirala je mnoge međunarodne projekte: s Cultural City Network - Graz, Accademijom UNA -Trst, Grupom „Safir“ – Salzburg, „Bund Gelsenkirchener Künstler“ – Gelsenkirchen/Njemačka, Međunarodnim centrom Sinji vrh – Ajdovščina/Slovenija, Zollverein/Essen, Hrvatskim kulturnim klubom Baden/Švicarska)... u Novoj Gorici (Slovenija) sudjelovala je u međunarodnom projektu „Slovenija otvorena za umjetnost“, kao izbornik za hrvatske autore, a nekoliko godina bila je i ko-izbornik i stručni voditelj Međunarodnog slikarskog simpozija u Medulinu. Također, sudjelovala je 2011. godine u Piranu u radu Međunarodnog žirija Ex tempore keramike. Godine 2014. preko ULUPUH-a, surađivala je, kao autor i kustos projekata, s Obalnim galerijama Piran (Slovenija) i Kulturnim centrom Zsolnay u Pečuhu (Mađarska).

Godine 2014. bila je autorica koncepcije, selektorica i kustosica najveće nacionalne likovne manifestacije - 49. zagrebačkog salona. Zagrebački salon, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba, dobio je Godišnju nagradu ULUPUH-a za najbolji izložbeni projekt 2014.

Surađivala je 10 godina na Hrvatskoj televiziji - nekoliko godina kontinuirano u redakciji Dokumentarnog programa, radeći s Mariom Salettom kao istraživač-novinar na putopisnim serijama «Jedrima oko svijeta» (42 polusatne epizode), «Beskrajem svijeta» i «5000 km kroz Meksiko» Surađivala je i u redakcijama «Kulture» i «Prezentacije programa» s tadašnjom urednicom «TV-izložbi» Vesnom Ćuro-Tomić, napisavši tekstove za TV-izložbe Emila Benčića, Jure Labaša, Ratka Petrića, Dražena Trogrlića, Vjere Lalin, Željka Hegedušića, Ivana Obsiegera, Ive Kaline i Voje Radoičića. Uz to, s urednicom Vesnom Klarić iz redakcije „Kulture“ realizirala je i emisiju „Mačke“ (temeljena na izložbenom projektu „Mačkoglumište“ s kiparicom Irenom Podvorac), iz serije „Portreti umjetnika“, koja se kontinuirano nekoliko godina prikazivala na televiziji.

Studijska putovanja: Italija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Švicarska,Španjolska, Portugal, Češka, Slovačka, Francuska (Pariz - tri puta rezidencijalni boravak u Cité International des Arts), Bugarska, Njemačka, Bosna i Hercegovina ... i drugdje.

Zahvalnice, pohvale, kandidature i nagrade :

2007. Pohvala za 20. godišnju suradnju uz 30. godišnjicu Galerije Bužančić, Zagreb
2007. Godišnja nagrada ULUPUH-a, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, za najbolju
izložbu u 2007.
2008. i 2010. kandidatura od strane strukovne udruge za Nagradu Grada Zagreba
2011. Godišnja nagrada ULUPUH-a pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba
2014: Godišnja nagrada ULUPUH-a, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba,
za najbolji izložbeni projekt/kao autor koncepcije, selektor i kustos 49. zagrebačkog salona
2015: Godišnja nagrada ULUPUH-a, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba,
za najbolji izložbeni projekt/kao autor koncepcije, selektor i kustos izložbe
INTERAKCIJE (u međunarodnoj suradnji) i za doprinos ugledu udruge
2016: Godišnja nagrada ULUPUH-a, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, za najbolji
izložbeni projekt/kao autor koncepcije, selektor i kustos, za TRANSKRIPCIJE BAŠTINE U
SUVREMENOJ KERAMICI (u međunarodnoj suradnji) i za doprinos ugledu udruge

Knjige, monografije i pjesničko-grafičke mape:
2003. „Sliki“, pjesničko - grafička mapa (pjesme: Marina Valković; grafike: Nevenka Arbanas;
tekst: Višnja Slavica Gabout)
2004. Vladimir Vučinović, „Djeve zagrebačkih pročelja“, fotografije
(tekstovi: Lelja Dobronić i Višnja Slavica Gabout)
2006. „Vrbnik – citatna odmjeravanja“, pilot-izdanje, (grafički dizajn: Ana Hruškar Nendl,
tekst: Višnja Slavica Gabout)
2007. „30“ – Centar za kulturu Novi Zagreb 1977.-2007. (monografija Centra za kulturu Novi Zagreb –
grupa autora; tekst o Galeriji Spektar/Galeriji Bužančić: Višnja Slavica Gabout)
2010. Maja S.Franković „Pariški ciklus – papirnica“ (monografija – novi radovi) – tekst: Višnja Slavica
Gabout
2010. Damir Šimić, „Zaboravljena ljepota“ (monografija o ciklusu crteža - grupa autora: Michael John
Angel, Tonko Maroević, Margarita Sveštarov Šimat, Nikola Albaneže, Višnja Slavica Gabout,
Stanko Špoljarić, Maris Liška, Iskra Baćani) – izdavač: Grad Sisak
2011. Dušanka Jablanović (HR/CH), monografija /slikarstvo i grafika (zajedno sa Stankom
Špoljarićem)- izdavač: Art studio Azinović
2014. Mihovil Depope, monografija (slikarstvo) – izdavač: Grad Krk
2014. Mirna Sišul, SLIKOPIS, monografsko izdanje (uz grupu autora) – izdavač: Semafor, Zagreb
2015. pjesničko – grafička mapa „Povratak“/A.B.Šimić (grafike Maja Franković i Zdenke Pozaić,
tekst Višnja Slavica Gabout (izdavač: udruga Jenio Sisolski, Brseč)
2016. „Keramika i suvremena umjetnost“ (izdavač: ULUPUH, recenzentica: dr.sc Marina Bagarić)

Članstvo u profesionalnim udrugama:
- ULUPUH, Studijska sekcija
- HULU Split – kustoski tim
- Hrvatsko novinarsko društvo
- Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
- Hrvatsko društvo znanstvenih i tehničkih prevoditelja


 
 
Administracija

 

premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.