Povratak na glavni izbornik
 
 
Josip CmrokAdresa:


Kontakt telefon:


E-mail adresa:


Web adresa:Odaberite sliku koju želite prikazati:


    

    

    

    

  

 

 Životopis:
(Zagreb, 3.7.1932. - Zagreb, 1.10.2012.)

Josip Cmrok rođen je 3. srpnja 1932. godine u Zagrebu, u kojem se od najranijih nogu školovao (kratkotrajno i u Osijeku i Vukovaru). Kao likovno nadaren, nakon osmogodišnjeg, školovanje je nastavio na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, prvo na Odjelu metala, da bi nakon toga prešao na Odjel keramike, gdje je 1956. godine diplomirao u klasi naše vrhunske keramičarke prof. Blanke Dužanec.
Upisao se potom na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, na kiparstvo, učeći kod vrhunskih umjetnika. Diplomirao je 1962. godine u klasi prof. Frana Kršinića, a nakon toga se od 1962. do 1964. usavršavao u Majstorskoj radionici prof. Vanje Radauša. Zatim je jedno vrijeme, od 1967. do 1976. djelovao kao slobodni umjetnik, baveći se podjednako i keramikom i skulpturom. Godine 1976. započinje s pedagoškim radom na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu – prvo na Odjelu za obradu plemenitih metala, a potom na Odjelu keramičkih tehnika. Na toj prestižnoj umjetničkoj školi 20 je godina, do umirovljenja 1997. godine, odgajao generacije mladih umjetnika, uvodeći ih u sve tajne keramičkog i kiparskog zanata, ali i učeći ih oblikovanju i preciznoj obradi plemenitih metala. Istodobno je i dalje mnogo stvarao, samozatajno i tiho, u svom malom atelijeru u Zagrebu i u svom radnom prostoru u Senju (gdje je nakon umirovljenja znao provoditi veći dio godine), crtajući, modelirajući glinu i oblikujući skulpture, radeći skice za svoj sasvim poseban nakit i izvodeći ga u suradnji s majstorima-zlatarima. Pritom rijetko izlažući, osjećajući se najbolje u direktnom i tihom dijalogu sa svojim djelom. Bio je dugogodišnji član ULUPUH-a, u Sekcije za keramiku, staklo i porculan. O umjetnikovu radu opsežnu je studiju, povodom njegove samostalne izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt, napisao Juraj Baldani, a isto tako je o njemu pisao i Danijel Žapčić.
Josip Cmrok preminuo je u Zagrebu. 1. listopada 2012. godine.


Samostalne izložbe_
- 1981. Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt /keramika-zlatarstvo/
(Jakšić, Cmrok)
-1983. Senj, Gradska čitaonica
-1993. Zagreb, Muzej grada Zagreba
-1997. Zagreb, Izložbeni salon „Izidor Kršnjavi“, ŠPUD
-1999. Zagreb, Knjižnice grada Zagreba- Zagreb
- 1999. Sesvete, Knjižnice grada Zagreba – Sesvete
- 1999. Sisak, Narodna knjižnica i čitaonica
- 2012. Zagreb, Galerija ULUPUH, Mala retrospektiva 1962.- 2012.

Sudjelovao je na skupnim izložbama svoga strukovnog udruženja, na godišnjim izložbama profesora zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, na pojedinim tematskim izložbama Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a („Keramika plus“. 2003.), na 2. hrvatskom triennalu keramike 2011., te na mnogim drugim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Nagrade i priznanja
- Povelja Skupštine Općine Senj, za značajne zasluge i postignute uspjehe u doprinosu razvoja grada Senja (1990.)
- kandidatura za Nagradu grada Zagreba od strane ULUPUH-a (sredinom 90-ih godina 20. st.)

Javni radovi
- Vezišće, bista Milke Trnine, bronca, 1957.
- rješenje za Plaketu/Nagradu Radio-Zagreba za radio - dramu
- Senj, bista Ogrizović, bronca, 1968.
- Poprsje Vjenceslava Novaka, Osnovna škola sv. Jurja, Senj
- Zagreb, Mirogoj, grobnica obitelji Momčilović (ženska figura, kamen), 1968.
- Zagreb, Dom umirovljenika Ravnice, keramičke dekoracije u interijeru, 1974/75.
- Senj, grobnica obitelji Debelić (Majka i dijete, bronca), 80-ih godina 20. st.
- Zagreb, Zlatarna Jakšić, Jurišićeva ulica, keramička ploča-figurativna kompozicija, 1983.
- Senj, Sunčanik (sunčani sat), javna skulptura, beton, 1989.

Restauratorski radovi
- Zagreb, restauracija štukature u HNK (oko 1965.)
- Restauracija drvene plastike u crkvi u Martijancu kraj Ludbrega
...
Djela mu se nalaze u fundusu Muzeja grada Zagreba („Hommage a Bela IV“, Cmrok/Jakšić, 1992.).
...
Godine 1993. o Josipu Cmroku Hrvatska radiotelevizija snimila je prilog iz kulture u emisiji „Mozaik“ i objavila ga na I programu.

(priredila Višnja Slavica Gabout)

 
 
Administracija

 

premiere introduit en 1965, le jopo vélo favorise une vision typiquement finlandais: c'était le & # 8220;ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE vélo pour tout rider.ADIDAS WHITE MOUNTAINEERING Boost & # 8221;ADIDAS ORIGINALS NMD a largement siege réglable guidon faire le vélo facile pour quiconque de manoeuvre.cette pur l'utilitarisme du véhicule est ce qui le rend cool pour nous.bien que peu mis a jour en 2000, la forme classique demeure immédiatement reconnaissable de sa faible image de grand 24 & # 8221; roues.ADIDAS CRAZYLIGHT BOOST 2.5 LOWnon, ce ne sera pas toi sur le pont de brooklyn rapidement sur un occupé mardi matin,ADIDAS ORIGINALS STAN SMITH SNEAKER mais que & # 8217; la question n'est pas la.Adidas Originals Superstar Slip On Wle week - end a jopo est facile avec les amis et la famille. choisis dans une variété de couleurs, de la boutique de la finlandaise, désormais disponible dans de nouvelles couleurs.cinéaste et directeur nathan miller a laché ses nouveaux longs documentaires ldn, offrant un regard en profondeur sur londres et # 8216; s par scene.le film a son tour un aperçu de divers éléments et les acteurs clés,ADIDAS YEEZY BOOST 550 y compris j. hus, fredo,ADIDAS J WALL 3 youngs téflon,women's superstar adidas dj du semtex, reekz mb, photographe vicky grout, gérant d'artistes / animateur de radio morgan keyz,ADIDAS SPRINGBLADE SCHUHE et plus.miller a tiré la photo sur une période de cinq mois, un artiste ou de la musique en direct, montrant ainsi conduit a la prochaine question.appuie sur play ci - dessus pour voir ldn intégralement.